Geen overdrachtsbelasting voor starters

Vanaf 2021 betalen woningkopers van 18* tot 35 jaar geen overdrachtsbelasting meer. Dat scheelt hen 2% van de aankoopprijs. De vrijstelling van overdrachtsbelasting is eenmalig en geldt alleen als de kopers de woning zelf gaan bewonen. Voor kopers vanaf 35 jaar geldt het tarief van 2%. Als de woning niet door de kopers bewoond gaat worden, betaalt de koper – vaak een belegger – voortaan 8% overdrachtsbelasting. Met deze maatregel wil het kabinet de positie van starters op de woningmarkt verbeteren.

Hoe werkt het?

Dit is Erik. Hij wil investeren. Hij koopt een woning, die hij gaat opknappen en verhuren. Hij betaalt per 2021 het algemeen tarief van 8%.

Isa en Roberto zijn 25 en 26, ze kopen hun eerste huis en gaan erin wonen. Het is een appartement voor 250.000 euro. Ze betalen geen overdrachtsbelasting van 2%. Dat scheelt hen 5.000 euro.

Huidige situatie

• Alle woningen 2%.
• En niet-woningen 6%.

Vanaf 2021

• Woning die door koper van 18-35 jaar bewoond gaat worden 0%.
• Woning die door koper vanaf 35 jaar bewoond gaat worden 2%.
• Woning of niet-woning die niet door koper bewoond gaat worden of wordt gekocht door niet-natuurlijk persoon 8%.

* Of meerderjarig en jonger dan 35 jaar

Voorwaarden voor de vrijstelling overdrachtsbelasting

De koper moet voldoen aan de volgende voorwaarden om gebruik te maken van de vrijstelling overdrachtsbelasting:

  • De koper is 18 tot 35 jaar.
  • De koper koopt een woning.
  • De koper heeft de vrijstelling voor overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen en laat dit vastleggen in een verklaring.
  • De koper woont zelf in de woning (het zogenoemde hoofdverblijfcriterium) en laat dit vastleggen in een verklaring.

Koper heeft verklaring nodig voor vrijstelling

De koper heeft een verklaring nodig om gebruik te maken van de vrijstelling van overdrachtsbelasting. In de verklaring verklaart de koper dat hij aan de voorwaarden voor de vrijstelling overdrachtsbelasting voldoet. De koper geeft de verklaring af aan de notaris. Is één van de kopers 35 jaar of ouder? Dan betaalt deze koper wel 2% overdrachtsbelasting over het deel van de woning waar hij eigenaar van is.

Beleggers betalen 8% overdrachtsbelasting in 2021

Kopers gaan 8% overdrachtsbelasting betalen als ze de woning als beleggingsobject gaan gebruiken. Bijvoorbeeld als ze het huis verhuren. De overheid wil met deze maatregel starters en doorstromers meer kansen geven op de woningmarkt.

Bron: Rijksoverheid.nl

Wil je het artikel graag delen?