Coronacrisis of niet, het aantal startende ondernemingen is al vier maanden op rij hoger dan in dezelfde periode in 2019. Dat meldt de Kamer van Koophandel (KvK) op basis van maandcijfers van juni tot en met september 2020. Je zou zeggen dat dit komt door ontslagen werknemers die noodgedwongen als eenpitter proberen bij te klussen, maar de cijfers wijzen anders uit: vooral webwinkels openden de afgelopen maanden vaker de deuren. Een nuancering bij de jubelcijfers van de KvK is wel dat het aantal ondernemers dat in deze periode stopte óók hoger was dan in dezelfde periode in 2019. Volgens kredietverzekeraar Coface zullen achtduizend bedrijven in ons land de coronacrisis niet overleven. Eind september was het totaal aantal bedrijven in Nederland 2.054.943 (stand per 1-10-2020).

Dit blijkt uit de Trendrapportage die KVK vandaag voor het eerst publiceert. KVK publiceert de volgende Trendrapportages iedere eerste week van de maand.

Groei aantal starters in de detailhandel; krimp in de horeca

In de KVK Trendrapportage vallen enkele trends op. Zo is de detailhandel de sector met de hoogste groei van het aantal startende ondernemingen in vergelijking met 2019. Deze groei bedraagt 42%. Het gaat hierbij overigens vooral om internet-detailhandel. De groei van het aantal bedrijven in de horeca daarentegen is vanaf het begin van de coronacrisis negatief is geweest. De sector hoort hiermee tot één van de sectoren met de laagste groei in vergelijking met 2019 als het gaat om starten.

In alle sectoren toename van stoppers, behalve in land- en tuinbouw

Voor de sector land- en tuinbouw valt op dat dit de sector is met de grootste afname van het aantal stoppende ondernemingen. In september waren er 57% minder stoppers dan in dezelfde periode het jaar ervoor. In alle andere sectoren groeit het percentage stoppers juist. De sector ICT en Media laat hierbij het grootste percentage zien, namelijk 85% meer stoppers in de maand september 2020 in vergelijking met september 2019.

Wil je het artikel graag delen?